duminică, 26 septembrie 2010

Review: Erykah Badu - New Amerykah: Part two (Return of the Ankh)

4.1/5
Erykah Badu (Erica Abi Wright) este o cantareata, producatoare muzicala, si actrita Americana. Stilul pe care il abordeaza include R&B, Hip Hop si jazz, dar este cel mai bine cunoscuta pentru dezvoltarea genului neo-soul, stilurile muzicale excentrice, si pentru felul ei de a se imbraca.
Albumul New Amerykah: Part two (Return of the Ankh) a fost lansat pe 30 Martie 2010. El vine in mod natural ca o urmare a albumului din 2008, New Amerykah Part One (4th World War), insa, chiar si dupa primele piese, este evident ca este foarte diferit de acesta. Fata de “Part One”, piesele de pe noul album sunt mult mai “concentrate”, si parca totul pare mult mai putin aglomerat, intr-un sens pozitiv. Astfel, "New Ameryhah Part Two" este mai “accesibil”, mai inteligibil fata de toate albumele Erykah Badu, pana in acest punct. Daca in Part One, tematica era bazata pe expunerea unei povesti despre dificultatile urbane impotriva drogurilor, violentei si a rasismului, Part Two pare, precum spune si subtitlul, (Return of the Ankh) o idee mai spiritual, fiind exprimat ca o reflectare interioara a artistei, infruntand subiecte personale precum dragostea, lipsa acesteia, si izolarea emotionala. 
Primul single al abumului, “WindowSeat”, a fost lansat pe 05.Februarie.2010, si a avut parte de un videoclip controversat, in care Badu umbla pe strada, aproape de locul asasinarii lui JFK, dezbracandu-se, pana la punctul la care, la sfarsitul melodiei, este si ea, la randul ei, asasinata. Are ca tema dorinta emotionala a artistei, ce se gaseste intr-o relatie lipsita de pasiune, si desi nu este o piesa ce s-a vrut “vitala” si inovativa, are o melodie calma ce te baga intr-o stare usor feerica, exprimand astfel, “matrita” generala a tuturor pieselor de pe album. 
Multe dintre melodii incep cu, sau incorporeaza un anumit un sunet specific, de diferite frecvente, ce este explicat, in mod inedit in a 7-a piesa de pe album, “Love”. Acolo se explica faptul ca principalelor doua sentimente in viata le corespund  anumite frecvente, sentimenul de frica avand o frecventa joasa, si lenta, iar dragostea o frecventa rapida si inalta. Astfel, tema melodiilor poate fi dedusa, cu ajutorul sunetelor pe care le incorporeaza. De exemplu, piesa ce deschide albumul “20 Feet Tall”, are un sunet, ce incepe cu frecventa joasa, trece rapid in frecventa inalta, ca apoi sa se opreasca, si sa treaca, din nou la frecventa joasa, iar versurile propriu-zise, au ca tema izolarea fortata(in spatele unui “20 feet wall”). Practic combinand aceste informatii putem deduce ca tema este cresterea intensitatii iubirii pana la un anumit punct, cand trece brusc la frica, si la izolarea sursei. Titlul piesei sugereaza dorinta artistei de a trece de acel perete de 20 de feet, devenind, chiar ea, de 20 de picioare (feet). 
Discul contine de asemenea piese upbeat, [ca “Fall in Love”, “Umm Hmm” “Agitation” sau “Turn Me Away (Get Munny)", al doilea single, una din piesele mele preferate de pe album.] Alte piese incluse sunt “Gone Baby Don’t Be Long” “You Loving Me” “Fall in love (Your Funeral)”, “Incense (Feat. Kristen Agnesta)” si “Out My Mind, Just in Time


Albumul este astfel, o colectie foarte bine pusa la punct, de piese gandite in detaliu, ce merita fara dubiu ascultata. Influentele jazz cu neo-soul, cu vocea pura si expresiva a lui Erykah Badu, cu siguranta te pot introduce intr-o anumita stare, din care, cel putin mie, imi e greu sa ies, minute bune dupa ce acesta s-a terminat. In mod clar este un album pe care il recomand, odata cu reamintirea faptului ca muzica nu reprezinta doar ce se afla la suprafata, cel mai usor recognoscibil, ci si miezul, la care nu oricine ajunge.


PS: Bonus "Turn Me Away (Get Munny)" download gratis de pe 4shared.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu